Notícies

El comitè encarregat d’elaborar el Codi Ètic del Servei Públic de Catalunya exposa els primers treballs al president Puigdemont

Josep M. Vilalta hi participa en nom de l'ACUP

El comitè encarregat d’elaborar el Codi Ètic del Servei Públic de Catalunya exposa els primers treballs al president Puigdemont

15/02/2017

El Comitè per a l’elaboració del Codi Ètic del Servei Públic de Catalunya va presentar el 13 de febrer al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, els primers treballs realitzats en la redacció del codi ètic per als treballadors i treballadores que presten serveis a les administracions públiques catalanes. A la reunió, també hi va assistir la secretària d’Administració i Funció Pública, Meritxell Masó.

Es tracta d’un codi ètic del servei públic i, per tant, abasta totes aquelles persones que professionalment desenvolupen serveis públics, amb independència de l’organització a la qual estiguin adscrites o del règim jurídic aplicable. L’àmbit d’aplicació és el territori català i inclou tant l’Administració de la Generalitat com les administracions locals, les universitats i altres organitzacions que prestin serveis públics. Exclou, però, l’Administració de l’Estat perquè és un codi de servei públic de Catalunya i no a Catalunya.

Entre altres aspectes, el codi fa referència a temes relacionats amb els recursos emprats pels servidors públics, l’ús de la informació, la relació i el tracte amb la ciutadania, la relació amb l’esfera pública i els polítics o la relació amb els grups d’interès. D’altra banda, el Codi incorpora també el disseny d’elements d’infraestructura ètica que han de contribuir a fer-lo efectiu, com ara formació, informació, mecanismes de seguiment, avaluació i control, etc.

El Comitè per a l’elaboració del Codi Ètic del Servei Públic de Catalunya, que es va constituir el passat mes de setembre, el presideix el professor de Ciències Socials a ESADE, Àngel Castiñeira, i està format per vint persones expertes en l’àmbit de l’ètica i el servei públic que provenen de l’àmbit universitari, de l’Administració de la Generalitat i d’altres administracions, i de la societat civil.

Un comitè expert en ètica i servei públic

A més d’Àngel Castiñeira, especialista en ètica pública, també formen part del Comitè que elabora el Codi ètic Xavier Antich (UdG), Begoña Román (UB), Núria Terribas (Fundació Víctor Grífols), Francesc Torralba (URL), Agustí Cerrillo (UOC), Adrià Albareda (Institute of Public Administration - Leiden University), Joat Henrich (Associació Catalana de Gestió Pública), Xavier Forcadell (Diputació de Barcelona), Josep M. Vilalta (Associació Catalana d’Universitats Públiques), Albert Guilera (ACM), Michael Donaldson (FMC), Xesus González (CCOO), Encarna Fernández (UGT), i David Caño (IAC).

Per part del Govern, l’integren la secretària d’Administració i Funció Pública del Departament de Governació, Meritxell Masó; el secretari de Transparència i Govern Obert del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Jordi Foz; el director general d’Atenció a la Família i Comunitat del Departament d’Ensenyament, Jordi Miró; el director general d’Entitats Jurídiques i de Dret del Departament de Justícia, Xavier Bernadi; el responsable del Gabinet Tècnic de la Secretaria General del Departament de Salut, Josep Ramon Morera, així com Olinda Anía, experta en polítiques de reforma i modernització de l’Administració del Departament de Governació.

Font: Departament de Governació.