L’Atles de la innovació a Catalunya presenta 18 noves experiències d’èxit de cooperació universitat-empresa

Mig centenar de persones del món de la universitat i l’empresa van assistir ahir a la presentació de les 18 experiències de cooperació universitat-empresa que conformen la segona edició de l’Atles de la innovació a Catalunya 2016 que va tenir lloc la Casa Convalescència de Barcelona.

Ramon Moreno, vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la Universitat de Girona, en nom de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació, que impulsa el projecte de l’Atles, i Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca, Generalitat de Catalunya van donar la benvinguda als assistents.

Moreno va destacar en el seu parlament que “el proper repte és acostar l’ecosistema d’innovació i les PIMES”. Va apostar també per “fer un pas més enllà de la transferència, construir un encaix de col·laboració entre els empreses, les universitats i centres de recerca”. De la seva banda, Navarro, va voler destacar el “potencial innovador que desenvolupen a Catalunya el conjunt d’actors implicats en innovació del territori i que queden recollits en els casos de l’Atles”. El secretari d’Universitats i Recerca va emfatitzar també que “des del govern es treballa per enfortir el desenvolupament econòmic i social de Catalunya a través de la generació del coneixement, la innovació i el treball conjunt”.

A continuació, Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’ACUP va presentar els 18 casos recopilats durant el darrer any [vegeu la presentació adjunta]. Els assistents van poder visualitzar també l’experiència de dos casos concrets (FESTO-UPC i CosmoCaixa-UOC) [vegeu els vídeos a la dreta].

Tot seguit Josep Maria Mainat, productor i divulgador de la ciència, va pronunciar un discurs en què va destacar la importància de la recerca per a millorar la qualitat de vida i com a exemple va exposar diversos casos de l’edició anterior de l’Atles i de la present.

El propi Mainat va conversar després amb els representants de tres experiències: ‘La fórmula per a revolucionar el sector de la fruita: 10 anys de recerca i desenvolupament, tenacitat, generositat i visó compartida de projecte’ amb José María Roger de Nice Fruit (UPC); ‘Una col·laboració per a despertar els arbres’ de Sergi Munné Bosch (UB) i Enric Bonet (Biovert); i el ‘Sistema d'ajut a la decisió per la selección de sistemes de sanejament ‘de Joaquim Comas (UdG) i Ramon López (Agbar).

L’Atles de la innovació a Catalunya és un projecte q ue impulsa la Plataforma CTI per promoure la col·laboració entre les universitats i les empreses. Cada any s’escullen casos d’estudi per tal de descriure i difondre experiències de cooperació entre grups de recerca de les universitats públiques catalanes i empreses. L'objectiu és mostrar, des d'àmbits i casos molt diversos entre ells, els elements que intervenen en aquesta col·laboració.

L'any 2014 es van recollir 15 experiències de col·laboració entre les universitats públiques catalanes i empreses. El recull se centrava en conèixer i entendre el procés de col·laboració des del primer contacte entre el grup de recerca i l'empresa, passant per les vicissituds superades i acabant amb l'impacte i reptes que la col·laboració ha tingut per a les dues organitzacions. En aquesta segona edició se n’han recollit 18 i s’han incorporat casos dels centres tecnològics i centres de recerca.

 

Documents
Imatges