Observatori CUD

Les universitats de l'ACUP treballen en un ampli ventall de temes relacionats al progrès social i al desenvolupament sostenible, a vegades poc visibles. En aquest espai volem compartir reflexions d'experts de les universitats de l'ACUP sobre temes d'actualitat i de debat per compartir i reflexionar conjuntament sobre l'impacte de les universitats sobre les nostres societats.

Llistat d'articles:

2017:

17 de maig. Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació. Article d'Eva Vidal, professora de l'ETSETB i del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UPC.

22 de març. Dia Mundial de l'Aigua. 'Per què desaprofitar aigua?'. Enrica Uggetti i Chus Garcia, investigadores del grup GEMMA de la Universitat Politècnica de Catalunya.

8 de març. Dia Internacional de les Dones. 'Contra el patriarcat en la ciència i les polítiques: entre els drets i la llibertat'Teresa Cabruja-Ubach, Professora Titular de Psicologia Social (Universitat de Girona) i Vicedirectora de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de dones i gènere

27 de gener, Dia Mundial de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. '«TIME 2017», Auschwitz i la memòria de l’Holocaust', Jordi Guixé, Doctor en història contemporània i director de l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat UB.

2016

18 de desembre, Dia Internacional del Migrant. 'Crisi migratòria, Unió Europea i diversitat', Ferran Camas Roda. Catedràtic de Dret del Treball i Seguretat Social i Director de la Càtedra d'Immigració, Drets i Ciutadania de la Universitat de Girona.

10 de desembre, Dia dels Drets Humans. 'Refugiados o migrantes económicos: obligación legal u obligación moral', Iván Martín és Investigador del Grupo Interdisciplinario de Investigación sobre Inmigración (GRITIM) de la Universitat Pompeu Fabra y Profesor en el Migration Policy Centre del Instituto Universitario Europeo de Florencia.

20 de novembre, Dia Internacional dels Drets de la Infància. 'Drets dels infants i adolescents: identificats els reptes, avancem en la justícia en l'aplicació dels drets', Carme Panchón Iglesias, professora titular de Pedagogia de la Inadaptació Social de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i vicepresidenta del Consorci Institut d'Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB).

19 de novembre, Dia Mundial del Sanejament. 'Els objectius globals i locals pel desenvolupament sostenible de l'aigua i el sanejament', Ignasi Rodríguez-Roda, catedràtic d'Enginyeria química, Universitat de Girona

23 d'agost, 'El 23 d’agost i la multiplicitat de memòries europees', Jordi Guixé, director de l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM), Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona.

9 d'agost, 'Dia Internacional dels Pobles Indígenes: Els drets dels pobles indígenes i la lluita contra les desigualtats'. Marco Aparicio Wilhelmi, professor Serra Húnter de Dret constitucional, Universitat de Girona.

2 de juliol, 'Dia Internacional de les Cooperatives', Isabel Vidal, professora del Departament d’Economia de la Universitat de Barcelona.

20 de juny, 'El compromiso social de las Universidades hacia los refugiados, y más allá'. Ricard Zapata-Barrero, Grup de recerca interdisciplinari en Immigració (GRITIM-UPF), Universitat Pompeu Fabra.