Un centenar de persones participen a la jornada 'Compromís social de les universitats amb l'èxit educatiu'
El dilluns 12 de desembre va tenir lloc la jornada ‘Compromís social de les universitats amb l’èxit educatiu’ a la Casa Convalescència de Barcelona amb la participació de prop d’un centenar d’assistents. L’objectiu de la jornada organitzada per l’ACUP i la Generalitat de Catalunya era donar a conèixer tots aquells programes o iniciatives de les universitats catalanes que ajuden a assolir l’èxit escolar (a reduir el fracàs) entre el col·lectiu d’estudiants de la secundària obligatòria i post obligatòria.
La Jornada també volia reforçar les iniciatives ja existents o d’altres que es poguessin posar en marxa, a partir del suport directe del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya mitjançant una convocatòria específica de finançament de projectes en aquest àmbit. La jornada s’adreçava a les universitats, als ens locals i a les entitats que treballen en col·laboració amb les universitats en projectes de reforç escolar i mentoria.
Van inaugurar la jornada Arcadi Navarro, secretari d'Universitats i Recerca del Departament d'Empresa i Coneixement; Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, i Sisco Vallverdú, vicerector Universitat Politècnica de Catalunya. A continuació va tenir lloc una presentació d’experiències de suport a l’èxit educatiu i taula rodona que va moderar Orland Cardona, cap de l’Àrea de Relacions Interdepartamentals i Participació de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. Es van explicar les següents experiències: Programa CROMA a càrrec de Jordi Prats, Fundació Autònoma Solidària (UAB); Projecte Rossinyol a càrrec de Jordi Feu, Universitat de Girona; Programa Èxi, a càrrec d’Eulàlia Esclapés, Consorci d’Educació de Barcelona; Projecte Mart21 a càrrec de Sisco Vallverdú, Universitat Politècnica de Catalunya; i Projecte Horitzons, competències d'introducció a la universitat a secundària a càrrec de Carme Hernández, Centre per a la Innovació en Aprenentatge i Coneixement (UPF).
Tot seguit, Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania va presentar la línia de la convocatòria de subvencions 2017 de suport a programes per a la millora de l’èxit educatiu dels fills i filles de les famílies immigrades. A continuació Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), va moderar la trobada entre representants d’entitats, universitats i ens locals per debatre les possibilitats d’actuar conjuntament en programes de suport a l’èxit educatiu, de forma coordinada. Hi van participar Yolanda Burgueño Ruiz, directora tècnica, Fundació Trinijove; Josep Torrico Catalan,director i gerent, Fundacio Marianao; Josep Alsina, vicedegà Facultat d'Educació, Universitat de Barcelona; Jordi Tous Pallarès, Vicerector d’universitat i societat, Universitat Rovira i Virgili.
La jornada va cloure’s amb unes conclusions. Entre les quals, que cal millorar i aprofundir el treball en xarxa entre entitats locals, administració i universitats. També que l'alumnat universitari tingui una motivació per fer l'acompanyament perquè aquests programes generen impacte sobre els estudiants universitaris i els infants. Així mateix es va plantejar la necessitat de reforçar el vincle afectiu per tal que funcioni la relació entre l'alumnat, les universitats, les entitats i l'administració perquè genera un benefici mutu.