L’ACUP i el govern visiten Àustria per conèixer de primera mà el seu sistema d’educació superior i de recerca

Des d’aquest dimarts, 6 de juny, i fins el proper divendres dia 9 una delegació encapçalada pel president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), Jaume Casals, i pel secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro, visitarà Àustria per conèixer de primera el sistema d’educació superior i de recerca d’aquest país centreeuropeu, i compartir experiències entre ambdós sistemes.

La delegació catalana es completa amb la presència del director general d’Universitats, Josep Pallarès, del secretari executiu de l'ACUP, Josep M. Vilalta, Lourdes reig, vicerectora de relacions internacionals de la UPC, Jörg Zimmer, vicerector de política internacional de la UdG, Marta Aymerich, vicerectora de recerca i d'innovació de la UOC, i de les universitats privades catalanes representades pel rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Garrell, Jordi Villà, vicerector de recerca i transferència de coneixement de UVic i de la Abat Oliba, el rector Carlos Pérez del Vallès.

La visita s’engloba dins del pla de relacions internacionals liderat des de l’ACUP, on anteriorment responsables del sistema d’educació superior i recerca de Catalunya han visitat altres sistemes d’educació superior arreu del món, com el d’Israel, Estats Units (Califòrnia i Massachussets) i Països Baixos.

 

El sistema universitari i de recerca austríac

Amb una població de 8,6 milions d’habitants repartits en una àrea de 83.858 km² (el doble de superfície que Catalunya) i un dels PIB més alts d’Europa, Àustria compta amb 22 universitats públiques, 21 universitats de ciències aplicades, 13 universitats privades i 17 colleges universitaris.

La delegació catalana participarà el dimecres 7 de juny en una taula rodona amb el ministeri austríac de Ciència, Recerca i Economia i l’OeAD, l’agència austríaca per la mobilitat internacional i la cooperació en Educació, Ciència i Recerca. També es trobarà amb el president de la UNIKO i rector de la Universitat de Viena, Oliver Vitouch. La UNIKO és l’equivalent austríac de l’ACUP i aplega les universitats públiques d'Àustria. Representa al sistema universitari públic en les organitzacions nacionals i internacionals i, col·lectivament, reforça el rol i la funció de les universitats en l'economia i la societat.

 

Reforma del sistema universitari austríac

En aquestes reunions es tractaran la reforma del sistema universitari austríac, la governança i organització de les universitats, les polítiques d’atracció de talent i de transferència del coneixement, a més de la promoció de la internacionalització, entre d’altres. Per conèixer de primera mà les reformes implantades al sistema universitari austríac, la delegació catalana visitarà la Universitat de Graz. Fundada el 1585, és la segona universitat més antiga d'Àustria i una dels més grans del país. Molts excel·lents científics, entre ells sis premis Nobel, han estat docents i investigadors d’aquesta universitat que aplega 32.500 estudiants.

En l’àmbit de la recerca, la delegació catalana coneixerà el sistema científic austríac mitjançant les visites a l’Institut de Ciència i Tecnologia d'Àustria (IST Àustria), el Vienna Science and Technology Fund (WWTF), i la Research Funding Organism (FWF).

L'Institut de Ciència i Tecnologia d'Àustria (IST Àustria) és un institut internacional dedicat a la investigació bàsica i estudis de postgrau en ciències naturals i matemàtiques, que es troba als afores de Viena. L’IST Àustria va ser inaugurat el 2009 i té previst créixer al voltant de 90 grups de recerca fins l'any 2026. Les estructures de govern i de gestió de IST Àustria estan dissenyades per garantir la independència i la llibertat del centre per evitar les influències polítiques i comercials.

El Vienna Science and Technology Fund (Wiener Wissenschafts-, Forschungs- und Technologiefonds - WWTF) és una organització sense ànim de lucre que promou la ciència i la investigació. Les eines i mètodes de finançament estan dissenyats per enfortir la recerca de alt nivell a Viena. Entre els seus objectius hi ha el de promoure joves promeses científiques. El WWTF obté els seus fons de la "Privatstifung zur Verwaltung von Anteilsrechten", una fundació privada en el sector financer.

La delegació catalana tancarà la seva visita a Àustria divendres al matí després de recórrer les instal·lacions de la Research Funding Organism (FWF), que és el principal fons austríac destinat a la recerca bàsica. El propòsit de la FWF és donar suport al desenvolupament actual de la ciència i la investigació bàsica austríaca a un alt nivell internacional.

 

Cooperació en educació superior i recerca

Més d’un centenar d’estudiants austríacs van escollir Catalunya en els programes de mobilitat universitari i la mateixa proporció d’alumnes catalans van marxar al país centreeuropeus, segons les últimes dades disponibles corresponents al curs 2015-2016. En els darrers quatre cursos, també s’han incrementat els estudiants austríacs que es formen a les universitats catalanes, especialment en les titulacions de màster. Concretament, al curs 2015-2016, s’hi van matricular un 48% més que al curs 2012-2013. Així mateix, hi ha 15 projectes d’investigació en marxa a Catalunya finançats per institucions i empreses austríaques, principalment en l’àmbit biomèdic.

 

Font: SUR/ACUP

Imatges