L'ACUP i les universitats públiques catalanes ja són membres de la Xarxa Internacional Scholars at Risk
L'ACUP i les universitats públiques catalanes s'han unit a Scholars at Risk (SAR), una xarxa de més de 400 institucions d'educació superior de 39 països que treballen per protegir acadèmics amenaçats, prevenir atacs contra l'educació superior i promoure la llibertat acadèmica.
La unió a la xarxa SAR mostra la solidaritat amb educadors, investigadors i estudiants de doctorat de tot el món que es troben amenaçats i que no poden gaudir de la llibertat d’expressió en els seus països d’origen. La llibertat acadèmica és fonamental per a la missió de l’ACUP de proporcionar una educació superior de qualitat. Com a membres de la xarxa SAR l'ACUP i les universitats públiques catalanes demostren el nostre compromís i responsabilitat de preservar i promoure la llibertat de pensament, tant localment com globalment.
Segons Free to Think, un informe recent publicat per SAR, acadèmics i estudiants d'universitats del món s'enfronten a amenaces regulars com a conseqüència del seu treball acadèmic i lliure expressió d'idees. Aquestes amenaces a comunitats d'educació superior van des de restriccions de viatge fins a l'empresonament i la violència. “Els atacs a l'educació superior redueixen l'espai on la gent pot pensar i debatre sobre problemes complexos i contenciosos”, explica Robert Quinn, director executiu de la SAR. “Els membres de la nostra xarxa són fonamentals per protegir els acadèmics d'aquests atacs i construir un espai universitari més fort i segur”.
Les institucions membres de la xarxa donen suporta investigadors i estudiants perseguits oferint posicions de recerca i docència temporals, supervisant i defensant els atacs contra l'educació superior i realitzant iniciatives d'aprenentatge per promoure la llibertat acadèmica. A més, el professorat, el personal i els estudiants de les institucions membres tenen l'oportunitat de participar en activitats de la xarxa, com ara:
• Convidant als acadèmics a compartir les seves històries al campus a través de les SAR Speaker Series.
• Fent activitats i seminaris sobre la defensa d’acadèmics presos a través dels Student Advocacy Seminars i les Actions Campaigns.
• Investigació i monitoratge de la situació de la llibertat acadèmica a través de l’Academic Freedom Monitoring Project.
• Participant en converses sobre valors universitaris assistint a workshops, així com unint-se als working groups.
Si voleu més informació sobre la xarxa i sobre com podeu involucrar-vos us podeu posar en contacte directament amb l’ACUP o donar-vos d’alta al butlletí de la SAR.
* L’adhesió a la xarxa SAR forma part del Pla de Treball de 2017 i del Pla de Projecció Internacional de les Universitats Catalanes 2017-2020, on un dels eixos principals de treball és millorar els serveis que oferim als refugiats i als col·lectius amb necessitats especials.