220 assistents de 21 països del món han debatut a Barcelona el paper de les universitats i el coneixement en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Dilluns i dimarts 18 i 19 de setembre de 2017 s’ha celebrat a Barcelona el Congrés Internacional “Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): Actors i Implementació”, organitzat per la Global University Network for Innovation (GUNi) i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). El Congrés es va celebrar a l’edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, Campus Nord, de Barcelona. En el seu marc, en la primera jornada, es va donar a conèixer ‘El compromís de les universitats catalanes amb els ODS: cap a una educació transformadora per a un món nou’.
En les dues jornades s’ha debatut a l’entorn de la implementació dels ODS a partir de la presència de tots els agents implicats: universitats, governs, ciutats, empreses i entitats públiques i socials. Per fer-ho possible ha comptat amb la participació de més de 200 assistents i prop de 70 ponents de 21 països d’arreu del món, experts i professionals d’alt nivell que representen diferents grups d'interès i que han intercanviat coneixements, idees, experiències i expectatives sobre els reptes en relació als ODS.
La GUNi es va crear el 1999 amb el suport de la UNESCO, la Universitat de les Nacions Unides (UNU) i l’ACUP, que n’acull la secretaria i presidència. És una xarxa formada, a dia d’avui, per 210 membres de 78 països, que inclouen les Càtedres UNESCO d'Educació Superior, institucions d'educació superior, centres de recerca i xarxes relacionades amb la innovació i el compromís social de l'educació superior.
El Congrés té per objectiu promoure una xarxa multidisciplinar i permanent sobre la implementació dels ODS. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible es coneixen de manera oficial per mitjà de l’agenda per “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible”. Són 17 objectius i 169 metes relacionades amb el futur desenvolupament internacional creats per les Nacions Unides.
Entre els ponents han destacat Rolf Tarrach, president de l’European University Association (EUA); Sijbolt Noorda, president de l’Observatori de la Magna Charta (Bolonya) i de l’Academic Cooperation Association (Brussel·les); Teresa Ribera, directora de l’Institut pel Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals (IDDRI) de la Universitat SciencesPo; Jordi Pigem, exlector i coordinador del mòdul de Filosofia del Màster en ciència holística del Chumacher College i Namhla Mniki-Mangaliso, directora de l’African Monitor.
La trobada internacional vol liderar l’anàlisi i el debat entre tots els actors nacionals i internacionals implicats en Objectius de Desenvolupament Sostenible. El Congrés es durà a terme de manera bianual organitzat per la GUNi i vol esdevenir un observatori permanent sobre el paper del coneixement, les universitats i la recerca científica en l’execució dels ODS arreu del món.
A partir de ponències d’experts reconeguts, taules rodones i sessions paral·leles, el Congrés ha obert el debat sobre com els diversos actors nacionals i internacionals treballen a favor del desenvolupament sostenible i la transformació social a nivell local i global. Les vuit universitats públiques catalanes participen al Congrés, amb deu ponents i moderadors de diferents àrees d’expertesa en els àmbits relacionats amb desenvolupament sostenible i universitat.
Quins són els principals temes que es tractaran a la Conferència?
- Implementació dels ODS: actors i polítiques necessàries i barreres a superar.
- Quàdruple hèlix: la necessària col·laboració entre tots els actors per implementar els SDG.
- Els diferents nivells de govern i implementació dels ODS: global, nacional i local.
- Ciutats i metròpolis intel·ligents i sostenibles: on viuen dos terços de la població mundial.
- Dissenyar el futur: una nova societat i una nova economia?
- Països en desenvolupament i ODS. S’hi poden implementar els ODS?
- ODS al centre de la societat del coneixement.
- ODS i compromís social.
- La intersecció entre humanitats, ciència, tecnologia i ODS.
- Recerca i innovació responsable i ètica de la recerca.
- Educar els ciutadans en habilitats i competències relacionades amb els ODS. Quines institucions educatives per a quines societats?
Per què se celebra aquest congrés?
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) responen als reptes que planteja la transformació global pel què fa a la reducció de les desigualtats socials i la millora de les condicions de vida a nivell local i global: una agenda de desenvolupament universal, ambiciosa i sostenible que inclou educació, salut, medi ambient, indústria, justícia, governança, ciutats entre d'altres.
Els reptes com la salut i el canvi demogràfic, la seguretat alimentària, l’educació de qualitat per a tothom, l’aigua accessible i neta, les fonts d’energia verdes i eficients, el canvi climàtic i les comunitats inclusives i segures necessiten el compromís de les universitats a nivell global i local, ajudant al desenvolupament econòmic, social i cultural de la seva nació, regió o societat.
Comptar amb universitats compromeses amb el desenvolupament i la competitivitat de les seves nacions i, al mateix temps, amb els reptes globals, significa la possibilitat de generar coneixement avançat, crear productes i processos innovadors, formar líders i professionals i oferir serveis a empreses, administracions públiques i organitzacions no governamentals.
En l’equilibri global i local, les universitats tenen un paper clau en l’assoliment dels ODS. El paper de les universitats en aquest procés no pot ser passiu. Han d’esdevenir un desencadenant del canvi, que es trobi al centre del debat i que faci actuar els diferents actors. Només mitjançant la col·laboració eficaç entre governs i organismes públics, universitats i centres de recerca, empreses i ONG, la realització dels ODS serà possible.
Més informació: