Projecte TEFCE - Cap a un marc europeu per a la Participació Comunitària en l'Educació Superior

El projecte TEFCE proposa un marc per a un enfocament europeu comú per a la participació de la comunitat en l'educació superior. Ha elaborat un conjunt d'instruments (toolbox) per a les universitats i per als legisladors per implementar el compromís comunitari.

El projecte TEFCE (Towards a European Framework for Community Engagement in Higher Education / Cap a un marc europeu per a la Participació Comunitària en l'Educació Superior) ha abordat una nova prioritat a l'agenda de polítiques de la UE per a l'educació superior: la participació comunitària de les universitats. Ha desenvolupat eines per ajudar les universitats a interactuar millor amb les seves comunitats a nivell local i regional per tal d'abordar necessitats socials urgents.

TEFCE, que s'ha executat entre 2018 i 2020, ha estat dirigit per l'Institut per al Desenvolupament de l'Educació (Croàcia) i la Technische Universität Dresden (Alemanya) i reunirà investigadors, universitats, autoritats locals i xarxes universitàries de set Estats membres de la UE.

Tot i oficialment haver finalitzat, el projecte TEFCE veu la seva continuació en el projecte SHEFCE (més info aquí).

 

Context, resultats, consorci i finançament:

Una de les quatre prioritats d'acció en l'Agenda Renovada de la UE per a la Modernització de l'Educació Superior (2017) és "construir sistemes d'educació superior inclusius i connectats", el que significa garantir que "les institucions d'educació superior no siguin torres d'ivori, sinó un aprenentatge cívic comunitats connectades a les seves comunitats ". El projecte TEFCE ha contribuït directament a aquesta nova agenda en proposar un marc per a un enfocament europeu comú per a la participació de la comunitat en l'educació superior. El projecte primer va avaluar les investigacions existents i les iniciatives que han intentat mesurar el compromís de la comunitat amb les universitats. El projecte ha desenvolupat una "caixa d'eines" que ajuda les universitats i els responsables de les polítiques a nivell de la UE a fomentar una major participació comunitària i que podria proporcionar una mesura significativa del nivell de compromís comunitari d'una institució.

L'equip d'experts del projecte ha inlcòs investigadors de la Universitat de Twente (Centre d'Estudis de Política d'Educació Superior), Universitat de Gant (Centre de Governança de l'Educació Superior de Gant), Institut de Tecnologia de Dublín, Universitat de Rijeka (Facultat de Filosofia) i l'Institut de el desenvolupament de l'educació. Les universitats i les autoritats locals de les ciutats de Dresden (Alemanya), Dublín (Irlanda), Enschede (Països Baixos) i Rijeka (Croàcia) han dut a terme una prova pilot de la caixa d'eines desenvolupada, i el Consorci europeu d'universitats innovadores, Global University Network for Innovation (representada per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques) i l'Institut de Política Pública i Gestió de Lituània van proporcionar coneixements addicionals.

El projecte TEFCE està finançat pel programa Erasmus+ de la Comissió Europea a través del pla de finançament Key Action 3: Projectes de cooperació amb visió de futur, per al qual es publica una convocatòria un cop cada tres anys. El projecte va ser un dels 17 projectes seleccionats per al finançament a nivell de la UE (de 78 sol·licituds).

Web del projecte: www.tefce.eu

TEFCE logo