L’ACUP demana un pla de xoc de 10 anys per renovar les plantilles i reduir la precarietat laboral

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha proposat aquest dijous un pla de xoc de 10 anys per poder renovar les plantilles de personal docent i investigador i reduir així progressivament l’interinatge i la precarietat laboral a les universitats. El pla també permetria facilitar l’accés dels joves a la carrera acadèmica. Aquesta demanda l’ha fet el president de l’ACUP i rector de la UOC, Josep A. Planell, durant la seva compareixença davant la Comissió d’Empresa i Coneixement del Parlament de Catalunya.



Planell ha defensat també la necessitat de reforçar l’autonomia universitària i de recuperar a curt termini l’horitzó de finançament de la Generalitat acordat al Pla de finançament 2007-2010, de 1.000 milions d’euros anuals. ‘Un model de finançament estable asseguraria la suficiència econòmica de les universitats per poder complir les seves missions de formació, recerca científica, de transferència de coneixements i de compromís social’, ha assegurat.

Així mateix, el president de l’ACUP ha destacat l’efecte multiplicador de l’activitat econòmica del sistema públic català de coneixement, fent referència a l’Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya. “Les universitats públiques catalanes contribueixen a l’economia catalana amb l’1,4% del PIB i generen prop de 45.000 llocs de treball a temps complet. Per cada 100 euros públics invertits a les universitats catalanes, aquestes en retornen 402 a l’economia catalana” ha detallat.

 

L’ACUP defensa la gran contribució del sistema universitari públic català com a agent econòmic i social, a més de generador de coneixement. Remarca el potencial de les universitats per contribuir a l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), aprovats per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 mitjançant la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”, aportant solucions locals a les problemàtiques globals.

 

Planell ha comparegut acompanyat de la resta de rectores i rectors de les universitats públiques catalanes, de la presidenta del Consell Social de la Universitat de Girona (UdG), Rosa Núria Aleixandre, i el secretari executiu de l’ACUP, Josep M. Vilalta.

 

Imatges