Les universitats de Catalunya creixen com a destinació preferent entre els estudiants dels Estats Units

El nombre d’estudiants universitaris que venen a Catalunya en programes de mobilitat provinents dels Estats Units creix any rere any i, des del curs 2014-2015, han augmentat en un 19,07%. Aquest increment s’ha traduït que els estudiants provinents dels EUA són els majoritaris entre els universitaris que venen a Catalunya en programes de mobilitat. Concretament, representen ja el 27% del total, seguits pels d’Itàlia (9,7%) i Alemanya (7,3%). Catalunya va acollir, el curs 2016-17, un total de 12.093 estudiants en programes de mobilitat.

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha donat a conèixer aquestes dades amb motiu de la participació en la fira de l’Association of International Educators dels Estats Units (NAFSA) que se celebra, fins el pròxim divendres 31 de maig, a la ciutat de Washington. En la fira també hi és present l'ACUP i les seves universitats.

En l’edició d’enguany, la delegació catalana, encapçalada pel secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau i pel secretari general del CIC, Lluís Baulenas, es reunirà amb la directora executiva de desenvolupament del coneixement de NAFSA, Dorothea J. Antonio.

Així mateix, s’han programat visites a la Universitat George Washington i a la National Science Foundation, com altres trobades bilaterals amb agents destacats de l’àmbit de l’educació superior i la recerca. La delegació també està integrada pels representants de les dotze universitats catalanes que estan presents a l’estand Study in Catalonia, que posa a disposició dels visitants tota la informació de l’oferta formativa de l’educació superior a Catalunya, així com aspectes pràctics per a l’estada dels estudiants.

En el marc d’aquesta visita institucional, ijous tindrà lloc el seminari Why do we internationalize higher education? Priorities and Impacts, on el secretari d’Universitats i i Recerca participarà juntament amb quatre experts en internacionalització de sistemes d’educació superior, especialment de l’àrea nord-americana. La moderació de la xerrada anirà a càrrec de la delegada del Govern als EUA, Victòria Alsina.

Entre les qüestions que es tractaran, tant en aquest seminari com en les trobades bilaterals, destaquen els reptes que es plantegen per a la internacionalització en un context com l’actual, i l’impacte que està tenint l’efecte Trump en l’arribada d’estudiants estrangers al sistema d’educació superior nord-americà i com abordar aquesta problemàtica. Les polítiques restrictives en matèria d’immigració impulsades per l’administració Trump han provocat una davallada de matrícules d’estudiants internacionals en les universitats dels EUA.

 

Les prioritats dels estudiants universitaris estatunidencs

Pel que fa a la mobilitat dels estudiants estatunidencs, la tendència creixent entre els universitaris dels Estats Units és la de sortir a l’estranger a complementar els seus estudis. Actualment, un de cada deu estudiants estudia a l’estranger al llarg del que dura la seva formació universitària. D’entre ells, més de la meitat (un 54%) tria Europa per a fer aquesta formació.

La major part dels estudiants (un 65%) opta per fer estades curtes –de menys de vuit setmanes- mentre que un de cada tres (33%) fa estades d’un quadrimestre o semestre i només un 2% opta per fer un curs sencer. Del total dels estudiants, dos de cada tres estudiants que trien estudis a l’estranger són dones.

Font: Generalitat de Catalunya / ACUP

Imatges