L'ACUP i el CIC es preparen per assistir a la fira internacional APAIE 2020

Al voltant de 30 representants de les universitats catalanes van participar el 20 de febrer en la sessió informativa i de treball sobre el sistema d'educació superior i de recerca de Canadà i les tendències i estratègies de captació d’estudiants en marxa a Canadà i els Països Baixos.

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) van celebrar un seminari sobre el sistema universitari i de recerca de Canadà per preparar la seva participació a l’Asia-Pacific Association for International Education (APAIE), que enguany tindrà lloc a Vancouver (Canadà) del 22 al 25 de març. Per setè any consecutiu el sistema universitari català tindrà un estand propi en la que és una de les fires universitàries més importants del món i la principal d’Àsia-Pacífic.

El seminari es va celebrar al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i va començar amb les paraules de benvinguda a càrrec d’ Isabel Valverde, vicerectora per a projectes per a la internacionalització de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’ACUP.

La primera presentació va anar a càrrec de Cindy McIntyre, sotsdirectora de relacions internacionals a Universities Canada, qui per videoconferència en directe va donar una visió global del sistema d’educació superior i de recerca a Canadà, va explicar la tasca que porta a terme la organització “Universities Canada” i va donar a conèixer les principals tendències, polítiques i prioritats del sistema canadenc en relació a la internacionalització.

A continuació, Anne Christensen, directora de desenvolupament i aliances al Canadian Bureau for International Education (CBIE) qui va explicar la important tasca que desenvolupa la organització i va destacar com a tendències en internacionalització les següents: una competència global creixent, la importància d’uns sistemes institucionals que donin suport a les polítiques d’internacionalització, la importància de la inclusió, la sostenibilitat en l’educació internacional i la internacionalització “a casa”. 

A continuació, es va dedicar una part del seminari a la temàtica concreta d’estratègies de captació d’estudiants als Països Baixos (per part de Sabrina Verheul, de Nuffic) i la mateixa Anne Christensen. Les dues van coincidir en què els grans reptes als que s’enfronten els sistemes d’educació superior i les universitats en aquest sentit son la diversitat, els debats públics i polítics, la garantia de qualitat, l’allotjament, la inclusió i la integració, els problemes pressupostaris, les lleis de protecció de dades i altres regulacions i normes. També van coincidir en què és import distingir entre els estudiants de grau, els de postgrau i tenir en compte el perfil institucional i la localització de les universitats. Ara mateix, els països que més creixen en nombre d’estudiants que van a realitzar els seus estudis a una universitat fora del seu país d’origen son Bangladesh, Iran, Vietnam, Colòmbia, India, Filipines i Kenya. Així mateix, també van coincidir en què algunes de les “lliçons” apreses o consells en aquest àmbit serien crear una identitat internacional, entendre els contextos particulars, diferenciar-se, ser flexible, crear col·laboracions i aliances, assegurar-se que la institució està preparada per rebre i acollir els estudiants internacionals i posar èmfasi en les sortides laborals i professionals. Finalment, Alain Roy, vicepresident per a les aliances internacionals de Institutes and Colleges Canada, va presentar la feina que porta a terme aquesta institució en relació a la formació professional i tècnica, va explicar les tendències actuals en la demanda de determinades habilitats i competències, la connexió acadèmia-indústria, l’aprenentatge al llarg de la vida i la internacionalització, i va destacar que hi ha molt marge de col·laboració entre Canadà i Espanya.

Per concloure, Lluís Baulenas, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va donar les gràcies a tots els ponents i assistents i va destacar la importància d’aquests seminaris que amb aquesta edició ja fa 5 anys que se celebren.

Sara López, cap de relacions internacionals de la Universitat Pompeu Fabra va moderar la jornada.

 

 

 

Imatges