Barcelona acollirà la 3ª Conferència Mundial UNESCO d'Educació Superior
París/Barcelona, 29 de novembre 2021 – Quin impacte ha tingut la pandèmia de la COVID-19 a l'educació superior?; com garantir una educació superior inclusiva i amb programes rellevants i de qualitat?; com es pot fomentar la mobilitat acadèmica a nivell mundial?; com poden contribuir les institucions d'educació superior a la consecució de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible? Aquests i altres temes centraran els treballs de la 3a Conferència Mundial d'Educació Superior (WHEC2022) que se celebrarà a Barcelona (Espanya), del 18 al 20 de maig del 2022, sota el lema “Reinventant l'Educació Superior per a un Futur Sostenible”.
Presentada el 29 de novembre al Paranimf de la Universitat de Barcelona en un acte organitzat per la UNESCO, el govern espanyol, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), atès que ostenta la presidència i la secretaria tècnica de la Global University Network for innovation (GUNi), la cita busca contribuir a la millora de les organitzacions i sistemes d'educació superior sota l'enfocament dels Drets Humans i l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i la seva promesa de no deixar ningú enrere.
El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia, ha donat la benvinguda a l'acte, i ha declarat que "iniciatives com aquesta són fonamentals per al futur del planeta, que es construirà des de ciutats globals com Barcelona. No en va, dedicar espai i talent per a discutir sobre com millorar l'Educació Superior és una òptima inversió de futur on les universitats som i serem espai de trobada de tots els vessants del coneixement, un món divers implica un món tolerant i inclusiu i això comporta una simple paraula: Educació."
“És un honor per a Espanya acollir aquesta conferència en aquest moment crucial per fomentar el diàleg mundial sobre l'educació superior, un diàleg al qual estan convidades totes les veus i del qual sorgiran idees i compromisos que marcaran la vida universitària de les properes generacions d'estudiants ”, ha declarat el ministre dʻUniversitats dʻEspanya, Manuel Castells.
"Del que es tracta és de redissenyar l'agenda de l'educació superior per als propers deu anys, escrivint un nou full de ruta que en faci un lloc inclusiu i divers que respongui millor a les necessitats del desenvolupament i del mercat laboral actual", ha declarat Stefania Giannini, subdirectora general d'Educació de la UNESCO.
A l'acte, presentat per Josep M. Vilalta, director de la Global University Network for innovation (GUNi), hi han participat també els representants de les institucions públiques catalans que formen part de l'Oficina de Coordinació Local (LCD) de la Conferència, constituïda per la Generalitat de Catalunya; representada avui per Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Barcelona, representada per la presidenta Núria Marín; l’Ajuntament de Barcelona, representat per l’alcaldessa Ada Colau.
Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, ha declarat que "les universitats han de contribuir a millorar la competitivitat local i fer possible una societat més justa. La interacció entre ciutats, universitats i empreses és clau". Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, ha afegit que “com a representant dels 311 municipis a què dóna servei la Diputació de Barcelona, valoro l'organització de la tercera Conferència Mundial de l'Educació Superior de la UNESCO com a important reconeixement al nostre territori. Un reconeixement a la llarga i pionera tradició pedagògica que ens caracteritza”. “Barcelona és una ciutat d'educació i coneixement, on les universitats representen un element central de progrés social, cultural i econòmic. Per això és per a nosaltres un orgull ser la seu de la tercera Conferència Mundial d'Educació Superior i poder contribuir a impulsar el debat sobre el futur de la universitat a nivell global”, ha declarat Ada Colau, alcaldessa de Barcelona.
La Conferència WHEC2022 pretén trencar amb els models tradicionals d'educació superior i obrir les portes a noves concepcions innovadores, creatives i visionàries que no només serveixin a les actuals agendes de desenvolupament sostenible, sinó que també aplanin el camí per a futures comunitats d'aprenentatge que superin les barreres, parlin a tots i siguin inclusives amb tots els estudiants al llarg de la vida.
Els temes principals de la Conferència són (1) l'impacte de la COVID-19 a l'educació superior; (2) l'Educació Superior i els Objectius de Desenvolupament Sostenible; (3) la inclusió; (4) la qualitat i la rellevància dels programes; (5) la mobilitat acadèmica, (6) la governança, (7) el finançament, (8) la producció de dades i coneixement, (9) la cooperació internacional, i (10) els futurs de l'educació superior.
La cita donarà veu a tots els actors de la vida acadèmica, inclosos professors, investigadors, administradors, empresaris, joves, responsables polítics i líders socials. La conferència també inclourà una varietat d'esdeveniments paral·lels, reunions informals i exposicions (tecnologia, innovació, bones pràctiques, art, ciència, cultura) per ampliar les oportunitats d'aprenentatge i intercanvi per a tots els participants.
El Consell Internacional de la Ciència (ISC), l'Associació Internacional d'Universitats (IAU) figuren entre els socis de la Conferència, així com l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OECD) o el Programa UNITWIN i de Càtedres UNESCO.
****
Contactes de premsa
UNESCO: Lucía Iglesias Kuntz l.iglesias@unesco.org
GUNi: Marta Cayetano press@guninetwork.org
****
Materials
- Vídeo/enregistrament de l'acte
- En espanyol: Web WHEC2022 - Nota conceptual (pdf) - Presentación (pdf)
- En anglès: Web WHEC2022 - Concept note (pdf) - Presentation (pdf)
- En francès: Web WHEC2022 - Note conceptuelle (pdf) - Présentation (pdf)