Les universitats públiques catalanes reafirmen el seu compromís amb la millora docent a través del Congrés CIDUI

Aquesta setmana, entre el 4 i el 6 de juliol, se celebra al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida la dotzena edició del Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI), sota el títol "Millora de les experiències d’aprenentatge: transformació i reptes". El format del congrés d'enguany serà presencial, després que la darrera edició fos virtual. Al llarg dels tres dies, estudiants docents i experts d’educació superior analitzaran estratègies per promoure entorns de qualitat que afavoreixin una major personalització i transversalitat del procés formatiu.

Aquest congrés està organitzat per les vuit universitats públiques catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV i UOC), mitjançant les seves unitats d'innovació i suport a la docència, i per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). Compta, a més, amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

El Congrés abordarà reptes ben actuals, ja que les universitats estan transitant un procés complex i accelerat de transformació dels models docents. En aquest context, s’analitzarà com es poden crear entorns que afavoreixin l’aprenentatge dels estudiants cercant estratègies que promoguin una major personalització i transversalitat del procés formatiu. Per avançar en aquesta línia, també s’hi presentaran al llarg dels tres dies més de 300 comunicacions acadèmiques amb propostes elaborades per docents de l'àmbit universitari, tant a nivell local com internacional, i que han passat per un procés previ d’avaluació i selecció.

Enguany s’introdueix una nova activitat vivencial amb el nom “Think Challenge CIDUI”, uns tallers on es proposa als assistents identificar reptes concrets en l’àmbit de la docència universitària i col·laborar per a dissenyar propostes viables que hi donin resposta. Justament, el treball col·laboratiu s’està mostrant com una de les estratègies més útils per transformar els models docents a la universitat.

La benvinguda institucional, que tindrà lloc el dia 4, anirà a càrrec de Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona i vicepresident de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques; Paquita Santiveri, vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Qualitat de la Universitat de Lleida i Ernest Pons, coordinador del Congrés CIDUI.

Dins del congrés s’organitzen tres sessions plenàries per donar veu a tots els agents protagonistes implicats en els processos d’aprenentatge. El dia 4  se celebrarà una taula rodona amb un grup d’estudiants per conèixer les seves experiències i entendre allò que consideren important per a un entorn d’aprenentatge de qualitat. La taula serà moderada per Mariano Fernández Enguita, catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid.

A la segona sessió plenària, el dia 5, tindrà lloc una taula rodona que aplegarà docents amb una àmplia i reconeguda trajectòria docent professional que han estat premiats i reconeguts per la seva activitat docent. A través d’experiències exitoses relatades pels propis docents, aquesta taula d’anàlisi abordarà la complexitat que aquests afronten avui dia en l’orientació de les experiències d’aprenentatge dels estudiants. La sessió serà moderada per José Escamilla, director associat de l’Institut pel Futur de l’Educació del Tecnològic de Monterrey (Mèxic).

La tercera i darrera sessió, el dijous 6, consistirà en un panell d’experts que des de diferents visions abordaran el nivell més institucional a l’hora de garantir les millors experiències d’aprenentatge pels seus estudiants, a la vegada que, contrastaran les conclusions, idees i preguntes que s’hauran treballat durant les sessions anteriors del congrés. La Sílvia Sivera, directora de l’eLearning Innovation Center de la UOC, moderarà una taula amb la participació d’Andrés Pedreño, exrector de la Universitat d’Alacant; Eva Garcés, vocal del Consell d’Estudiants Universitaris de l’Estat, Josep Manel Torres, assessor tècnic de l’AQU Catalunya i José Escamilla, expert en innovació educativa basada en la recerca del Tecnològic de Monterrey (Mèxic).

En el marc del congrés, i coincidint amb l'acte de cloenda, se celebrarà l'entrega dels Premis CIDUI a les millors comunicacions presentades al Congrés d’aquesta dotzena edició. L’entrega anirà a càrrec de Paquita Santiveri, vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Qualitat de la Universitat de Lleida i seguidament clourà el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy.

Finalment, cal destacar que aquesta nova edició comptarà amb la participació de més de 500 assistents, la majoria docents i experts d'educació superior de Catalunya i de la resta de l'Estat. I també es preveu l'assistència de públic llatinoamericà, concretament de Brasil, Xile, Equador, Hondures, Mèxic, Perú i Uruguai.

Per a més informació, podeu consultar el programa aquí i els ponents a aquest enllaç.

 

Imatges