Universitats catalanes i africanes busquen millorar la gestió de la recerca
Desenvolupar aplicacions informàtiques específiques basades en programari lliure per a la gestió de la recerca que permetin potenciar i visualitzar la feina que fan cinc importants universitats africanes en el camp de la recerca acadèmica és l'objectiu del primer projecte que tira endavant el Consorci Interuniversitari de Gestió Universitària (CIGU), que reuneix des del gener passat les vuit universitats públiques catalanes i les africanes Cheikh Anta Diop (El Senegal), Eduardo Mondlane (Moçambic), Yaoundé I (Camerun), d’Antananarivo (Madagascar) i Nacional de Guinea Equatorial (Guinea Equatorial).
Una delegació de catorze representants d'aquestes cinc universitats africanes, entre els quals hi ha tres rectors i quatre vicerectors, visita aquests dies Barcelona per definir les funcions específiques que haurà de tenir cada aplicació informàtica i començar a treballar en el desenvolupament. La idea és que els nous programes funcionin d'aquí a un any. «Aquestes universitats actualment estan en plena fase de modernització i, encara que en molts casos tenen xarxes informàtiques bàsiques, aquestes se centren en aplicacions com el correu electrònic o la gestió financera, mentre que la informació relativa a la recerca acadèmica es continua gestionant a mà i de manera poc efectiva», explica el secretari executiu de l’ACUP, Josep Maria Vilalta.
«L'avantatge de crear aplicacions basades en programari lliure és que, a més de no haver de pagar pels programes, les universitats els poden modificar segons les seves necessitats. Hi ha previst desenvolupar aplicacions informàtiques en tres àmbits: per a visualitzar les especialitats de cada universitat, per a sistematitzar les convocatòries i per a gestionar projectes des del punt de vista científic i financer», comenta el coordinador del projecte en representació de l’ACUP, Joan Gómez Pallarès, vicerector d’Investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
El Consorci va néixer el gener passat com una manera de projectar la col·laboració entre l'ACUP, l'organisme que agrupa les vuit universitats públiques catalanes, i aquestes cinc universitats africanes que havien treballat durant un any en el DIGU, programa per a fomentar l'intercanvi d'experiències, formació i desenvolupament professional de directius i gestors universitaris africans. L'esperit que hi ha darrere d'aquest programa inicial era crear aliances estables que han cristal·litzat ara en el Consorci Interuniversitari i en altres projectes, com el de la creació de la African-Spanish Higher Education Platform, plataforma que permetrà obrir la col·laboració a altres universitats africanes i situar Catalunya i l'Estat espanyol com a referents internacionals en aquesta àrea de la cooperació universitària. Aquests programes són una iniciativa totalment pionera a Espanya i s'emmarquen en el Pla de projecció internacional 2010-2015 de les universitats públiques catalanes, que prioritza la responsabilitat social, la cooperació i el desenvolupament internacional.