Daniel Crespo pren possessió com a rector de la UPC

Font: comunicació UPC

El 7 de juny, Daniel Crespo, catedràtic de Física, ha pres possessió com a rector de la UPC. L'acte ha estat presidit per la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, i s’ha pogut seguir en directe a través del canal de YouTube de la Universitat i del canal Zonavídeo UPC. El mateix dia també han pres possessió la resta de persones que formen part del nou Consell de Direcció. El rector Francesc Torres ha donat el relleu a Daniel Crespo lliurant-li la medalla i el bastó cerimonial de la Universitat.

El 7 de juny, el professor Daniel Crespo, catedràtic de Física, ha pres possessió com a rector de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). L'acte, que ha tingut lloc a l'Auditori de l’edifici Vèrtex, a Barcelona, seguint les restriccions sanitàries per la pandèmia, ha estat presidit per la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, i s’ha pogut seguir en directe a través del canal de YouTube de la Universitat i del canal Zonavídeo UPC



El mateix dia, ha pres possessió la resta de membres del nou Consell de Direcció.



Daniel Crespo −elegit rector en les eleccions que van tenir lloc per urna electrònica, del 14 al 19 de maig− ha fet un reconeixement especial al rector Francesc Torres i el seu equip, “que han pilotat la institució durant aquests temps de pandèmia" i els ha agraït la feina feta.  En el seu discurs, Crespo s’ha referit als tres grans pilars en què es fonamentarà la seva acció de govern. “El primer és el nostre compromís en la formació de professionals competents que puguin incorporar-se al teixit productiu i impulsar el progrés econòmic del nostre país, posant la vida de les persones i la sostenibilitat del planeta al centre”, ha afirmat. 



L'excel·lència en la recerca i la transferència de tecnologia és el segon pilar que ha destacat el nou rector, i que està lligat, com ha dit, “a la formació del talent jove, creatiu i valent, que haurà d’afrontar i resoldre els reptes socials i mediambientals dels temps futurs i no tan futurs”. El tercer pilar és l’arrelament al territori, atesa la implantació territorial de la Universitat, amb presència a Barcelona, Castelldefels, Manresa, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. “La proximitat amb les empreses i les ciutats petites i grans que vertebren el nostre país facilita desenvolupar projectes connectats amb el seu teixit social, econòmic i cultural, però també ens proporciona una situació estratègica que ens permet detectar, com cap altra institució acadèmica, les necessitats del territori i contribuir a projectes significatius per a la gent que hi viu”, ha explicat.



Tot seguit, el rector Crespo ha posat en relleu els principals reptes del seu mandat: “el primer és recuperar el 100% de la nostra potencialitat per servir de la millor manera possible el nostre estudiantat i la nostra societat”, ha dit. “En aquesta estratègia és imprescindible el relleu generacional. L’envelliment de la plantilla, conseqüència de la manca de cobertura de les baixes per jubilació tant de professorat com de personal d’administració i serveis obliga a prendre accions ràpides i precises. El nostre objectiu és recuperar en aquest mandat la plantilla perduda durant els darrers deu anys”. Aquesta recuperació de plantilla s’ha de fer, segons Crespo, incorporant talent extern, “però també cal facilitar la incorporació d’aquell professorat associat que ha mostrat el seu interès per fer carrera acadèmica a la Universitat. Per això és essencial que es materialitzin els canvis legislatius anunciats que ho han de permetre”, ha dit.



“Continuar impulsant l’excel·lència científica i tecnològica de la UPC durant aquesta renovació generacional” i “el compromís amb l’estudiantat i amb la societat” són els altres dos principals reptes del mandat. Crespo s’ha compromès a oferir la millor formació amb la millor metodologia: “amb una plantilla rejovenida i dinàmica podrem afrontar amb garanties la renovació docent lligada a la digitalització que s’albira, en la qual haurem d’aprofitar l’experiència aconseguida durant la pandèmia”, ha manifestat. 



Per acabar, Daniel Crespo ha afirmat: "ens posem al servei de la comunitat UPC per fer la Universitat que el nostre estudiantat i el nostre país demanen i mereixen".



El Pacte Nacional com a horitzó

Al seu torn, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que ha signat el decret de nomenament del nou rector, s’ha ofert com a “interlocutora fidel, permanent i constant, oberta al diàleg amb les universitats” i s’ha compromès a treballar per aconseguir una millora en el sistema universitari català. Geis ha agraït la gestió de Francesc Torres i el seu equip durant aquests darrers anys, que han estat especialment durs per la pandèmia, i s’ha mostrat compromesa en la “lluita compartida” en favor d’un país basat en el coneixement, vertebrat per les seves universitats, que cerqui la igualtat i el progrés en un clima de consens i diàleg permanent. “El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement ens marca l’horitzó d’una societat més justa, cohesionada i pròspera, en la mateixa línia del que impulsarem amb la Llei de la ciència o el foment del mecenatge científic”.



En la mateixa línia, la consellera s’ha mostrat a favor de polítiques d’estabilitat del professorat universitari i de l’impuls de les beques salari per als estudiants. “Cal situar la universitat i la recerca al centre del debat polític”, ha expressat.



En la seva intervenció, el rector sortint, Francesc Torres, que ha lliurat a Daniel Crespo la medalla i el bastó cerimonial de la Universitat, ha agraït “l’empenta i la bona feina feta per l’equip de direcció i gerència que m’han acompanyat” i ha felicitat el rector entrant i el seu equip. Torres ha destacat que “amb la nova conselleria d’Universitats i Recerca arriben temps de canvi per a les universitats catalanes, un moment d’inflexió que cal aprofitar”. Francesc Torres ha finalitzat la seva intervenció assegurant que“posaré el meu gra de sorra perquè la UPC continuï essent una universitat de referència, sense límits”



El president del Consell Social de la UPC, Ramon Carbonell, ha adreçat paraules d’agraïment al rector Francesc Torres, “per la seva dedicació, entusiasme i patiment en un any tan complicat a causa de la pandèmia”. Així mateix, Carbonell ha assegurat que “el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement ha de ser la guia per aconseguir enfortir el nostre sistema social a través de les universitats, la recerca i la transferència”.



La interpretació del 'Gaudeamus igitur' per part de l'Orquestra de la UPC i la Coral d’Arquitectura de la Universitat ha posat punt final a l’acte.

Imatges