Finalitzen les observacions científiques del satèl·lit Gaia, el projecte més ambiciós de l’Agència Espacial Europea, que ha canviat la visió sobre la Via Làctia

  • Aquest 2025, cada mes, des de l'ACUP destaquem una notícia d'una de les nostres universitats. Al gener, la Universitat de Barcelona (UB) ha presentat la missió del satèl·lit Gaia, un projecte que estudia l'estructura de la Via Làctia, i en què han participat astrònoms i enginyers de la mateixa universitat des de l'inici.

Universitat de Barcelona, 31 de gener de 2025.

Gaia, el satèl·lit de l’Agència Espacial Europea (ESA, per les sigles en anglès) que s’encarrega de cartografiar la Via Làctia, ha completat la fase d’escombratge del cel d’una missió en què ha acumulat més de tres bilions d’observacions d’uns dos mil milions d’estrelles i altres objectes al llarg de l’última dècada, la qual cosa ha revolucionat la visió que teníem de la galàxia i del nostre veïnat còsmic.

En la missió Gaia, el projecte més ambiciós de l’ESA per estudiar la història i l’estructura de la Via Làctia, hi ha participat des del començament un equip d’astrònoms i enginyers del Departament de Física Quàntica i Astrofísica, l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) de la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

El combustible de Gaia, que es va enlairar el 19 de desembre de 2013, està a punt d’esgotar-se: utilitza uns deu grams de gas al dia per continuar girant amb precisió mil·limètrica. Ara bé, això és molt lluny ser el final de la missió: s’han programat proves tecnològiques per a les pròximes setmanes, abans que el Gaia es traslladi a la seva òrbita de retirada, i també estan previstes dues publicacions de dades el 2026 i al final d’aquesta dècada: l’anomenada DR4 i el catàleg final, DR5.

Carole Mundell, directora científica de l’ESA, manifesta que «avui acaben les observacions científiques, i celebrem aquesta increïble missió, que ha superat totes les expectatives, ja que ha durat gairebé el doble de la vida útil prevista inicialment». La científica reconeix que «el valuós conjunt de dades que ha recollit Gaia ens ha proporcionat coneixements únics sobre l’origen i l’evolució de la nostra galàxia, la Via Làctia, i també ha transformat l’astrofísica i la ciència del sistema solar en formes que encara no hem entès plenament». «La missió Gaia ha estat possible gràcies a l’excel·lència europea única en astrometria i deixarà un llegat durador per a les generacions futures», admet Mundell.

D’altra banda, Johannes Sahlmann, científic del projecte Gaia, indica que «després d’onze anys per l’espai i de sobreviure pel camí a impactes de micrometeorits i tempestes solars, Gaia ha acabat d’aplegar dades científiques. Ara totes les mirades es dirigeixen cap a la preparació de la pròxima publicació de dades». «Estic impressionat pels resultats d’aquesta increïble missió i entusiasmat pels descobriments que ens esperen», assegura.

 

Vols saber-ne més? Segueix llegint tota la notícia i més informació al portal web: https://web.ub.edu/web/actualitat/w/pionera-missio-gaia 
 

Imatges
Última llum estel·lar per a la pionera missió Gaia