Ja disponible la TEFCE Toolbox for Community Engagement! Una nova eina per donar suport a l'impacte social de les universitats a Europa

La plataforma ‘TEFCE Toolbox’ dóna suport al compromís de la comunitat de les universitats europees sense fer ús de mètriques ni rànquings

El projecte finançat per la UE “Towards a European Framework for Community Engagement in Higher Education” (TEFCE) ha llançat la TEFCE Toolbox, un marc de treball institucional d’autoreflexió que dóna suport a les universitats per millorar la manera d’abordar les necessitats de la societat a través d’associacions amb les seves comunitats externes. Durant els últims dos anys s’ha desenvolupat aquest projecte, amb la col·laboració de 180 experts i professionals de vuit estats membres de la UE. La TEFCE Toolbox presenta un marc de treball innovador, robust i holístic per donar suport al compromís comunitari de les universitats. El projecte està disponible com a recurs d’accés totalment obert a: www.tefce.eu/toolbox.

Les universitats tenen un paper crucial en la tasca de resoldre les necessitats de la societat, ja sigui amb suport al desenvolupament social al nivell local, o afrontant els reptes globals de la societat. El compromís comunitari es refereix a com les universitats aborden les necessitats de la societat mitjançant associacions amb les seves comunitats. El concepte de "comunitat" pot incloure autoritats públiques, empreses, escoles, institucions culturals i la societat civil, però també grups socialment vulnerables que no entren fàcilment en contacte amb l'educació superior.

Tot i que molts responsables polítics coincideixen en la importància del compromís comunitari i l’impacte social de les universitats, segueix sent força difícil mesurar el compromís comunitari. El compromís comunitari sempre varia segons la universitat, les seves comunitats i el seu entorn extern. Per aquest motiu, l’equip del projecte TEFCE considera que els mètodes per comparar el "rendiment" del compromís de la comunitat entre universitats no son prou robustos.[1] Per tant, el projecte TEFCE ha desenvolupat un nou marc de treball per donar suport a la participació de la comunitat, sense utilitzar mètriques, rànquings ni qüestionaris d’autoavaluació, innecessariament burocràtics.

El TEFCE Toolbox proporciona eines per a les universitats i les comunitats per identificar pràctiques de compromís de la comunitat i reflexionar sobre els seus triomfs, així com el seu marge de millora. Organitzat al voltant de set dimensions temàtiques del compromís comunitari en educació superior, la TEFCE Toolbox guia els usuaris a través d’un procés per identificar pràctiques de compromís comunitari a la seva institució. També fomenta discussions participatives que donen lloc a un “mapa de calor de compromís institucional amb la comunitat” per a la universitat en el seu conjunt, el qual indica:

  • El nivell d’autenticitat de les relacions comunitàries de la universitat
  • El ventall de necessitats socials ateses amb el compromís de la comunitat
  • La diversitat de comunitats implicades
  • Fins a quin punt el compromís de la comunitat s’estén per a la universitat
  • La sostenibilitat de les relacions de compromís amb la comunitat

La caixa d’eines TEFCE va ser desenvolupada per experts del Institute for the Development of Education (Croàcia), el Centre for Higher Education Policy Studies (Països Baixos), el Centre for Higher Education Governance Ghent (Bèlgica) i la Universitat de Rijeka (Croàcia). Paul Benneworth, un dels co-autors de la TEFCE Toolbox i un expert global en el compromís comunitari, va morir inesperadament el 12 de maig de 2020 amb 46 anys. La resta de co-autors voldrien dedicar el projecte en la seva memòria: https://www.tefce.eu/news/in-memoriam-paul-benneworth La versió final de la TEFCE Toolbox és el resultat d’un procés de co-creació amb més de 180 participants de vuit països, durant 18 mesos, en quatre universitats amb perfils institucionals diversos (Universitat de Rijeka, Croàcia; Universitat de Twente, Països Baixos; Technische Universität Dresden , Alemanya i Universitat Tecnològica de Dublín, Irlanda).

La TEFCE Toolbox té el potencial de convertir-se en una eina robusta que ajudarà les universitats a institucionalitzar la seva cooperació amb la comunitat local. Les universitats interessades a aplicar la TEFCE Toolbox poden descarregar-la a la pàgina web www.tefce.eu i poden rebre assistència de la xarxa d’experts i institucions associades de TEFCE en la seva implementació.

[1] Benneworth, P. S., Ćulum, B., Farnell, T., Kaiser, F., Seeber, M., Šćukanec, N., Vossensteyn, H., & Westerheijden, D. F. (2018). Mapping and Critical Synthesis of Current State-of-the-Art on Community Engagement in Higher Education. Zagreb: Institute for the Development of Education.

Imatges
TEFCE Toolbox