Jornada sobre la Preservació de la Signatura Electrònica

El dimecres 21 de setembre va tenir lloc al campus de la UPC la ”Jornada sobre la Preservació de la Signatura Electrònica”.  La jornada, organitzada per la UPC amb la col·laboració del CESCA i l'ACUP,  s’emmarcava dins de les accions conjuntes que estan realitzant de forma contínua les Universitats Catalanes per incrementar el coneixement en l’àmbit de l’e-Administració.

L’objectiu de la jornada era sensibilitzar als assistents sobre la problemàtica associada a la preservació de les signatures electròniques a llarg termini i va comptar amb la presència d’un centenar d’assistents, 25 d’ells de forma virtual mitjançant vídeo-conferència i vídeo-streaming des de diferents sales de les universitats de Girona, Lleida i Tarragona.

Durant la jornada es va fer una introducció, explicant els conceptes bàsics de la signatura electrònica i com s’enfocaria la sessió, a càrrec de Frederic Casanovas de la UPC. A continuació el Sr. Francesc Oliveras de l’Oficina tècnica d’e-Administració de l’ACUP va explicar la problemàtica de la preservació de la signatura electrònica i tipus de signatures i nivells. Seguidament es va passar a explicar el marc legal i les diferents normes tècniques d’interoperabilitat relacionades, a càrrec del sr. Raül Rabionet, també de l’oficina tècnica de l’ACUP. El següent ponent va ser el sr. Jordi Masias també de l’oficina tècnica de l’ACUP on va exposar diferents formes de preservar la signatura electrònica al llarg del temps. Com a darrer ponent, explicant l’iArxiu, la Sra. Íngrid Bàrcena del CESCA. Va tancar la jornada el Sr. Frederic Casanovas amb unes conclusions i punts de reflexió.

Aquestes són les principals conclusions de la jornada:

  • La preservació de la signatura electrònica s’ha de tractar des d’una perspectiva multidisciplinària: Jurídica, Tecnològica, Organització i Arxiu.
  • S’ha de fer des de l’inici del projecte.
  • S’han de tenir en compte les normes tècniques del Esquema Nacional de Interoberabilidad (NTI).
  • La implantació d’un model de signatura ens aporta millores considerables en qualitat i eficiència.
  • Tot això amb garantia jurídica però alhora amb proporcionalitat, és a dir, aplicant el principi de racionalitat.

 Aquesta jornada representa una mostra més de l’esforç col·laboratiu que estan realitzant les universitats catalanes, en aquests moments de crisis, per  assolir els objectius d’estalvi, eficiència i millora del servei al estudiants. El resultat d’aquest esforç ha situat a les universitats catalanes en una posició de lideratge  en l’àmbit de l’e-Administració, no només en l’entorn universitari, sinó també de les altres administracions públiques.

 

Imatges