La qualitat de vida a les grans ciutats als debats de RecerCaixa
El passat dia 5 de novembre va tenir lloc al Palau Macaya de Barcelona el debat ‘S’està perdent la qualitat de vida a les grans ciutats?’. L’objectiu era obrir un diàleg amb la ciutadania i promoure polítiques i actuacions que apostin per millorar la qualitat de vida de les persones en relació al seu entorn més pròxim i que contribueixin a crear ciutats més humanes, sostenibles i habitables. Sobretot si tenim en compte que en el 2050 un 70% de la població viurà en assentaments urbans, d’acord amb les previsions de les Nacions Unides. Entre altres, el repte implica modificar alguns dels usos i de la configuració de l’actual espai urbà; introduir tecnologies eficients per a la gestió dels recursos i de la mobilitat, i crear equipaments i fórmules que contribueixin a fomentar les relacions socials i la participació ciutadana, aspectes en què hi estan treballant alguns dels investigadors del programa RecerCaixa, i que es van donar a conèixer en el curs d’aquest debat.
L’acte va incloure un primer debat moderat per Carles Capdevila, director del diari ARA, amb els següents ponents: Enric Coll i Gelabert de la secretaria tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Oficina d'Educació i Promoció Ambiental. Gerència de Serveis de Medi Ambient. Àrea de Territori i Sostenibilitat -Diputació de Barcelona. Coll va destacar que “consumim més recursos quan més PIB tenim”. També va participar Joan Ramón Borrell, professor Titular de la Universitat de Barcelona,i investigador Grup de Recerca en Governs i Mercats de l'Institut de Recerca en Economia Aplicada (IREA-UB). Borrell dins del programa RecerCaixa lidera el projecte: Avaluació de polítiques d'accés universal a serveis essencials. Un altre dels ponents era Pere Fuertes, sots director de recerca i Qualitat de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès i investigador del grup de recerca HABITAR-UPC. Fuertes, que en el programa RecerCaixa ha participat en el projecte Rehabitar, va destacar que “conèixer i parlar amb els veïns és qualitat de vida”. També va intervenir Zaida Muxí, professora d'urbanisme de l’ETSAB e investigadora principal del projecte de rehabilitació territorial Postsuburbia de RecerCaixa, que va destacar que “abans es jugava al carrer i es feia vida als barris i això en alguns indrets encara passa”. Muxí va destacar que “la qualitat de vida es relaciona amb el temps disponible a la teva vida quotidiana”.
A continuació va tenir lloc un seon debat amb la presència d’Ignasi López, director de Ciència, Àrea de Ciència i Medi Ambient, Obra Social “la Caixa”; Josep Ollé, director de Palau Macaya, Obra Social “la Caixa”; Josep Joan Moreso, Director Programa RecerCaixa; Josep Mª Vilalta, secretari executiu Associació Catalana d’Universitats Públiques i Gemma Revuelta, sots directora de l'Observatori de la Comunicació Científica de la UPF. El cicle de debats és una iniciativa impulsada per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i l’Obra Social “la Caixa” i té com a objectiu obrir un espai de diàleg amb la ciutadania per propiciar l’intercanvi d’opinions sobre temes que són objecte de recerca en el marc del programa RecerCaixa i proposar accions que contribueixin a aportar millores.