La UPC se suma a la commemoració del dia internacional de les dones i les nenes a la ciència
Per commemorar el Dia Internacional de les dones i les nenes a la ciència, a la UPC s'organitzen accions per fomentar la carrera professional de les dones, posar en valor la tasca que realitzen les dones en la ciència, la tecnologia i l'enginyeria i per apropar els estudis politècnics a les noies. Diversos centres docents i col·lectius de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s'han sumat a la commemoració de l'11 de febrer declarat per les Nacions Unides Dia Internacional de les dones i les nenes en el món de la ciència, a través de jornades, tallers, visites i xerrades que tenen lloc, dins i fora de la UPC, durant aquests dies.
Tallers i conferències per a noies de primària i secundària
Quant a les activitats programades pels centres docents de la UPC, el tret de sortida de les activitats el donarà el 8 de febrer, de 10 a 12 h, l’Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE).
Més de 170 noies alumnes de primària, secundària i batxillerat, procedents de Sant Adrià de Besòs i de Santa Coloma de Gramenet, coneixeran de primera mà quins són els projectes d'enginyeria en què participen les estudiants de l'EEBE a través de les associacions que estan darrera del desenvolupament d’enginys com el vehicle i la moto elèctriques que concursen a competicions internacionals universitàries; projectes en robòtica i en impressió en 3D, així com les aplicacions més inspiradores de la programació i de l’enginyeria química. Les noies també faran ruta pels espais i tallers on es gesten tots aquests projectes.
L’endemà, 9 de febrer, la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME), i el Departament de Matemàtiques de la UPC col·laboren en jornada ‘International Day of Women and Girls in Science’, que tindrà lloc de 9.45 a 14.30 h, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans. Organitzada per la BGSMath i la Societat Catalana de Matemàtiques, la jornada està berta al públic en general, però està especialment adreçada a estudiantes de batxillerat i universitàries.
A Manresa, l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), 12 de febrer ofereix a una classe de 3r de primària de l’Escola Sant Ignasi de Manresa el taller ‘Qui era Marie Curie?’, organitzat per l’Exploratori de Recursos de la Natura en el marc del Barcelona Knowledge Campus (BKC) per donar a conèixer als més petits la grandesa i la passió per la Química d’una dona que va viure trencant els canons de la seva època.
Al Campus Nord de Barcelona, el 15 de febrer, de 15.45 a 18.30 h, la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB) organitza unajornada adreçada a noies de 12 a 14 anys durant la qual Karina Gibert, professora de la FIB i vicedegana de Big Data i Data Science del Col·legi d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, oferirà la xerrada ‘Com es passa d'estudiar informàtica a participar en la millora de la sanitat’.
Les noies que hi participen faran també una visita al superordinador Marenostrum, al Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i veuran l’exposició ‘PIONERES de la Informàtica i les Telecomunicacions’.
El mateix dia, la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) ha programat, en el marc de l’acte de graduació de la promoció 2016-2017 de grau i màster, la conferència ‘Ulls nous sota parpelles noves" (Adrienne Rich)’, a càrrec de l'escriptora i traductora Bel Olid. L’acte s’inicia a les 19 h a l’auditori de l’Escola Municipal de Música de Terrassa, i la conferència està prevista per a les 19.15 h.
Per part seva, Miquel Sureda, professor també de l’ESEIAAT, impartirà, el dia 15 de la conferència ‘El rol de les dones a la carrera espacial, què podem aprendre de l'exemple?’, a l'Escola El Pi Gros, de Sant Cebrià de Vallalta, adreçada als alumnes de 6è de primària.
Foment de la carrera professional de les dones
Pel que fa a accions que fomenten la carrera professional, prop de cinquanta dones, entre professionals, estudiants o titulades recentment, participen el 14 de febrer, de 18 a 20 h, a l’Aula Màster del Campus de Nord de la UPC, a Barcelona, en la trobada"Selecció i retenció del talent de dones politècniques, les claus de l'èxit".
Aquesta és la segona trobada organitzada en el marc del programa de mentoria M2m, a través del qual cada curs es formen parelles de mentores (empresàries i dones directives, acadèmiques o professionals amb càrrecs de responsabilitat) i mentorades (estudiantes de grau, màster o doctorat o recent titulades de la UPC). Aquest curs acadèmic, són ja 24 les parelles de mentores i mentorades entre les quals hi ha professionals d’empreses i institucions, com ara, Accenture, Agbar, Between, Hewlett Packard, Search&Drive, Schneider, la Diputació de Barcelona o de la mateixa UPC. El programa està impulsat pel Club de Dones Politècniques i UPC Alumni.
L’èxit M2m ha donat peu a la Universitat a promoure una altra iniciativa en mentoria, anomenada T'STEAM i encara en fase de proves, que promou que estudiantes de la UPC facin de mentores a noies de 4t d'ESO interessades en la tecnologia.
Tant el programa M2m com el T’STEAM s’inscriuen en el III Pla d'Igualtat de Gènere (2016-2020) de la UPC, que contempla també altres accions per promoure la igualtat de gènere des de la Universitat.
Aplicar mesures d’igualtat de gènere
Seguint en la perspectiva professional, el 15 de febrer té lloc al Campus Nord de la UPC, de 9 a 17 h, la II Jornada formativa: El gènere en la recerca, emmarcada en el projecte Gender Equality in Engineering through Communication and Commitment' (GEECCO), impulsat per nou socis europeus, entre els quals hi ha la UPC, per posar en marxa accions que eliminen les barreres per contractar, mantenir i promocionar les dones als camps de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (denominats STEM, per les sigles d’aquests àmbits en anglès).
GEECCO té com a repte incrementar la presència de dones en el món de la ciència i la tecnologia a Europa i disposa d’un pressupost de dos milions d’euros per desenvolupar, durant quatre anys (2017-2021), mesures que contribueixin a aplicar les polítiques d’igualtat de gènere a les institucions, empreses i organismes europeus.
Durant la Jornada “El gènere en la recerca” està previst també que l’expert en igualtat de gènere, Maxime Forest, expliqui conceptes i eines per ajudar a investigadores i investigadors a entendre i abordar la dimensió del gènere en la ciència i a valorar la importància d’equilibrar els equips des d’aquesta perspectiva. Forest explicarà com els resultats de la recerca acaben sent més rellevants per a la societat quan es té en compte la participació de les dones.
Les activitats de la UPC: https://igualtat.upc.edu/ca/11-de-febrer/
Font: UPC