L’expert hel·lenista Pedro Olalla inicia un nou cicle d’humanitats al Palau Macaya de ”la Caixa”

El Palau Macaya de ”la Caixa” amb la coordinació de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la direcció científica del Professor Emèrit i síndic de la Universitat de Girona Joan Manuel del Pozo, han presentat el nou cicle Sentit i valor de les humanitats en el segle XXI. El cicle, que s’allargarà fins al gener del 2020, neix amb l’objectiu de generar un espai per intercanviar idees sobre els reptes que la societat ha d’enfrontar en el segle XXI i el paper que les humanitats tenen en aquests desafiaments, posant èmfasi en el debat sobre les humanitats en el sistema educatiu català i de l’Estat en totes les seves etapes. Es pretén, a més, aterrar algunes de les qüestions tractades a nivell internacional a través de la xarxa GUNi-ACUP sobre el futur de les humanitats i la relació entre ciència, tecnologia i humanitats als inicis del segle XXI.

La conferència inicial va tenir lloc el dimecres 10 d’abril amb l’escriptor, hel·lenista, professor, traductor i cineasta Pedro Olalla, sota el títol Sentit i Valor de les Humanitats al llarg de la història. L’expert en cultura hel·lenista va introduir  el coneixement humanístic com una construcció històrica que ha estat fortament marcada pel seu origen en el món clàssic. Aquesta afirmació va permetre que Olalla reflexionés sobre la capacitat d’adaptar tot aquest coneixement a les necessitats socials i vitals de la societat.

Aquest nou cicle comptarà amb diverses sessions amb ponents d’arreu de les universitats del país i de l’estranger que es dividiran en dues conferències internacionals, tres conferencies de síntesi i onze seminaris. Les conferencies internacionals comptaran amb ponents de renom i amb perspectiva internacional que obriran i tancaran el cicle. El seminaris de treball estaran enfocats al debat especialitzat en diferents sentits, amb l’encaix de les humanitats en el sistema educatiu com a eix tranversal de tots ells. Les sessions de seminaris aniran seguides de les conferencies de síntesi en què es donaran a conèixer els aspectes més rellevants tractats en els seminaris que els precediran.

Les següents conferències del cicle comptaran amb ponents tant destacats com Rafael Argullol, Catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts de la UPF; Marina Garcés, filòsofa i professora de la UOC i Josep Ramoneda, periodista escriptor i filòsof entra d’altres.

El cicle organitzat pel Palau Macaya es marca tres objectius: estimular la comunicació i el diàleg sobre el sentit, el valor i les aplicacions de les humanitats de la nostra època; analitzar la complexitat i l’evolució previsible de les societats actuals; i finalment generar un debat que intenti trobar propostes de formació humanístiques adaptades a les necessitats educatives, culturals i sociopolítiques de l’actualitat.

 

El repte de les humanitats en la societat actual

Les nostres societats, tot i que amb dèficits, han arribat a graus molt alts de progrés: des de la salut, l’accés a l’educació universal, el benestar material, la capacitat tecnològica, els drets i les llibertats i la convivència democràtica. En l’arrel històrica d’aquests progressos hi trobem una vessant educativa molt clara que es remunta des dels orígens grecoromans i que coneixem com a humanitats.

Un dels motors de canvi més significatius de les nostres societats ha estat la tecnologia, que ens ha portat a parlar del transhumanisme, i ens planteja el dubte sobre si les humanitats són encara portadores de criteri vàlid per fer-nos càrrec del valor del què és humà. Davant de reptes com el canvi climàtic o la manipulació tecnològicament quasi il·limitada de la vida, hem de preguntar-nos si els criteris propis de les humanitats poden ajudar a afrontar-los. Les humanitats també s’han de repensar per adequar el seu encaix en els currículums del sistema educatiu català i del conjunt de l’Estat, analitzant les respostes que s’estan donant de de els sistemes educatius del nostre entorn i des de les polítiques educatives i culturals.

 

 

 

 

Imatges