Primer Hackató sobre persones refugiades i com millorar el model d'acollida a partir del treball conjunt de diverses entitats i institucions

L'ACUP va participar el divendres 8 de juny en l'organització del primer Hackató #UniversitatRefugi organitzat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) amb la col·laboració de l’entitat Chapter#2 i el suport de l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa partia d’un repte marc i tenia l’objectiu de generar respostes, que des de diferents punts de vista, contribueixin a millorar l’acollida de les persones en cerca de refugi.

El Hackató es va establir com a punt de trobada i de treball conjunt entre universitats públiques catalanes per tal de reivindicar el seu rol com a agent clau en la defensa dels drets de les persones refugiades i migrants. Tanmateix, la participació activa d’altres actors clau que formen part dels processos d’acollida, així com de persones que han estat o estan en situació de refugi, era indispensable per abordar la qüestió des de tots els angles possibles.

La jornada va comptar amb la participació d’una seixantena de persones que van formar part de les sis taules dinamitzades per sis experts i expertes internacionals en aquest procés innovador. En aquesta línia, el Hackató va estar acompanyat en tot moment per facilitadors del món de la innovació social, i la coordinació de Chapter#2, una entitat sense ànim de lucre que treballa desenvolupant projectes d’emprenedoria amb persones refugiades.

La Taula 4, en què col·laborava l'ACUP, va reunir a representants d’universitats de procedència internacional com la Universitat d’Oslo (Noruega) o la Central European University (Hongria), a més de participants de la Universidad Complutense de Madrid, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya i la UAB, amb la Vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno. La taula comptava també amb la participació de membres de l’ACUP o Scholars at Risk. La seva proposta va estar enfocada a facilitar els tràmits d’accés a la universitat per a estudiants en cerca de refugi.

La Taula 5 també reunia representants d’universitats catalanes com la UdG, la UOC, la URV, la UAM, la UPF i també de la UAB, UAB Idiomes, així com l’ACUP i la xarxa CRUE d’universitats. La seva proposta anava emmarcada al disseny d’un projecte d’acompanyament social de les persones en cerca de refugi que s’incorporen a la universitat.

Adjunt trobareu l'informe final de la jornada amb tota la informació.

Documents
Imatges
Hack1