Quatre universitats públiques catalanes, escollides per convertir-se en "Universitats Europees"

Quatre universitats catalanes, integrades en quatre xarxes universitàries, han estat escollides per la Unió Europea per convertir-se en universitats europees del futur. Són les quatre universitats públiques de Barcelona: la UB, la UAB, la UPF i la UPC, que disposaran de pressupost per reforçar aquestes xarxes.

La iniciativa "Universitats Europees" vol que el 2024 hi hagi almenys 20 xarxes en funcionament que permetin als estudiants formar-s'hi com si cadascuna fos un sol campus. Això ha d'implicar també que el currículum de cada estudiant pugui ser molt flexible i personalitzat i que es vagi cap a un model pedagògic amb moltes menys classes magistrals i més enfocat als projectes de recerca. Les xarxes d'universitats s'han de comprometre a compartir una estratègia a llarg termini i a facilitar la mobilitat dins d'elles dels estudiants, però també de doctorands, professors i investigadors.

Aquest dimecres s'han fet públics els noms de 17 d'aquestes xarxes, les escollides en primer lloc per desenvolupar aquest model que aspira a canviar la manera d'estudiar a Europa, molt més enllà dels programes Erasmus i Erasmus+. Ho ha anunciat el comissari europeu d'Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics, que ha assegurat que aquestes 17 "aliances" han de servir de model a partir d'ara: "Permetran que les pròximes generacions d'estudiants experimentin Europa estudiant en diferents països. Estic convençut que aquesta iniciativa, un component clau de l'Espai Europeu d'Educació, serà un autèntic canvi de sistema que impulsarà l'excel·lència i la inclusió."

Navracsics ha detallat que són 114 universitats de 24 països les que agrupen les 17 aliances escollides, i que en total s'hi han presentat 54 xarxes candidates que han estat avaluades per 26 experts designats per la Comissió. La Comissió Europea destinarà 85 milions d'euros en els pròxims 3 anys -5 per xarxa- perquè les universitats que en formen part desenvolupin programes conjunts que facilitin que els estudiants puguin formar-se sense preocupar-se de les fronteres. Proposada per la Comissió als caps de la UE fa un any i mig, aquesta iniciativa es va obrir l'octubre, i l'èxit ha fet que de 12 xarxes inicials previstes, s'hagi ampliat a 17. 

Les quatre xarxes

La Universitat de Barcelona ha presentat la seva candidatura amb el nom de Charm-EU, conjuntament amb el Trinity College de Dublin, la Universitat de Montpeller, la Universitat d'Utrecht i una universitat d'Hongria.

La xarxa de què forma part la Universitat Pompeu Fabra s'anomena EUTOPIA, i també hi ha universitats de Goteborg, Warwick, Ljubliana, Cergy-Pontoise i Brussel·les.

La de la Universitat Politècnica de Catalunya es diu UNITE!, i aplega universitats de Grenoble, Torí, Darmstadt, Lisboa, Finlàndia i Suècia.

Per la seva banda, la xarxa de la Universitat Autònoma de Barcelona, fundada el 1997, es diu ECIUn, i també hi ha universitats de Dublín, Hamburg, Dinamarca, Lituània, Suècia, Finlàndia, Noruega i els Països Baixos.

En aquest enllaç es pot consultar la llista de les 17 xarxes i les 114 universitats escollides per la Comissió Europea.

Algunes de les xarxes escollides estan especialitzades en àmbits concrets, com la salut o les ciències socials, mentre altres apleguen pràcticament totes les disciplines acadèmiques existents.

Imatges