Èxit de participació en el debat RecerCaixa: "Cap a un millor tractament del dolor crònic"
L'Obra Social "la Caixa" i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques van organitzar el debat "Cap a un millor tractament del dolor crònic" el dimecres 4 de març al Palau Macaya de Barcelona. Una vuitantena de persones van participar en el col·loqui que va generar molt d'interès i intervencions animades. I és que moltes patologies, com l’artrosi, el càncer, la fibromiàlgia o les malalties neurodegeneratives provoquen dolor crònic, un problema de salut pública que afecta a més d’un 15% de la població adulta a Espanya, i que té un elevat cost social i econòmic. Sovint, però, està infravalorat i no sempre rep el tractament adequat. El debat ha tractat sobre les estratègies polítiques, mèdiques i terapèutiques que cal posar en marxa per millorar el seu tractament i la qualitat de vida dels malalts.
El debat el va moderar Milagros Pérez Oliva, periodista El País i hi van participar Elena Català Puigbó (Clínica del Dolor.-Hospital Universitari de la Santa Creu i Sant Pau i Societat Catalana de Dolor) que va destacar que "per tractar el dolor s'ha d'avaluar a la persona i donar-li eines per tal de gestiona-lo" i Jordi Miró (Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor –ALGOS. Universitat Rovira i Virgili), que va parlar del dolor dels infants i adolescents i va qualificar-lo com "el gran oblidat". També van participar-hi Amadeu Llebaria (Consell Superior d’Investigacions Científiques),que va afirmar que "la ciència té un compromís amb el tractament del dolor i els malalts han de demanar aquest compromís" i Montserrat Garcia Blasco (Fòrum Català de Pacients, que en la seva intervenció va assegurar que "tot el què envolta al pacient és essencial a l'hora de determinar l'estratègia per tractar el dolor".
L'acte sinclou dins el cicle "Els debats de RecerCaixa", una iniciativa del programa d'impuls a la recerca científica d'excel·lència RecerCaixa, que promouen l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i l'Obra Social "la Caixa". El cicle consta de sis sessions independents i té com a objectiu obrir un espai de diàleg per reflexionar sobre temes d'actualitat i contribuir a la millora del benestar social.