Tres professors de la UPF entre els científics més influents del món
Els professors de la Universitat Pompeu Fabra Jordi Alonso, Roderic Guigó i Àngel Lozano figuren a la llista dels científics més influents del món publicada per Clarivate Analytics, empresa que proporciona serveis d'investigació, patents i altres àmbits relacionats amb la innovació. La llista Highly Cited Researchers, formada per més de 3.300 investigadors, inclou un total de vint científics catalans. Els que hi apareixen s'han triat entre l'1% més citat de 21 camps de recerca. Són, per tant, els que tenen més impacte en les seves respectives àrees d'investigació.
Es calcula que a tot el món hi ha uns set milions de persones dedicades a la recerca científica, tot i que és una xifra difícil d'establir. Així, els 3.300 presents a la llista serien aproximadament el 0,05% de tots els científics del món. Per elaborar la classificació, els experts de Clarivate Analytics han tingut en compte 130.000 articles de 900 institucions d'arreu del món.
Una classificació multidisciplinària
Entre les 21 disciplines de recerca en les quals es pot dividir la llista, els professors de la UPF corresponen als àmbits de psicologia/psiquiatria, amb Jordi Alonso; biologia molecular i genètica, amb Roderic Guigó, i informàtica, amb Àngel Lozano.
Jordi Alonso és catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF. Dirigeix el Programa d’Epidemiologia i Salut Pública l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), on investiga la percepció de la salut i la freqüència i la càrrega de les malalties mentals, així com els seus determinants en l’àmbit poblacional. És també investigador associat del CIBER en Epidemiologia i Salut Pública.
El catedràtic d’Informàtica Biomèdica a la UPF Roderic Guigó és el coordinador del programa de recerca en Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG). El seu grup de recerca, Biologia Computacional del Processament de l’ARN, estudia els senyals que guien el pas de l’ADN a les seqüències d'ARN i proteïnes.
L’antic vicerector de Recerca de la UPF, Àngel Lozano, és catedràtic del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. Actualment lidera el Grup de Recerca en Comunicacions Wireless (WiCom), on investiga les comunicacions sense fils des de diverses disciplines, com la teoria de la informació, les comunicacions, el processament del senyal, l'estimació i la criptografia.
La resta d’investigadors catalans que apareixen a la llista pertanyen a l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO), l’Institut de Recerca Sant Pau, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l'Estació Biològica de Doñana i l'Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels.
Font: UPF