Universitats africanes i catalanes es troben a Dakar per fomentar la cooperació interuniversitària
Fomentar l'intercanvi d'experiències i la formació i el desenvolupament professional de directius i gestors universitaris africans és l'objectiu del Programa de desenvolupament institucional i de formació en gestió universitària (DIGU) iniciat fa un any per l'ACUP, i que culmina amb un seminari de cloenda que comença avui a la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar (Senegal). Durant tres dies, representants de l'ACUP i de cinc universitats africanes amb seu al Senegal, Moçambic, Camerun, Madagascar i Guinea Equatorial faran balanç del programa i firmaran un conveni marc que busca projectar la col.laboració cap al futur en els àmbits de la formació, la investigació i la gestió universitària.
Durant la trobada també es concretaran diversos projectes específics de col.laboració i es crearà un consorci entre l’ACUP i aquestes cinc universitats africanes per continuar el treball en l’àmbit de la gestió universitària. Una de les accions del consorci serà crear la Spanish-African Higher Education Management Platform, que permetrà obrir el projecte a altres universitats africanes i situar Espanya com un referent internacional en aquesta àrea de la cooperació universitària. El programa DIGU de cooperació interuniversitari és una iniciativa pionera a l'Estat espanyol. S’emmarca en el Pla de projecció internacional 2010-2015 de les universitats públiques catalanes, que prioritza la responsabilitat social, la cooperació i el desenvolupament internacional, però també en el convenciment del paper primordial que poden tenir les universitats en el procés de desenvolupament dels seus propis països.
En la trobada de Dakar hi sont presents la Presidenta de l’ACUP, Imma Tubella, així com vicerectors i representants de les les universitats catalanes i de les universitats Cheikh Anta Diop, amfitriona al Senegal, Eduardo Mondlane (Moçambic), Yaoundé I (Camerun), Antananarivo (Madagascar) i Nacional de Guinea Equatorial (Guinea Equatorial). L’acte de cloenda comptarà amb presència del vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i de representants de l’Agencia Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament, l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament, Casa Àfrica i Institut Catalunya-Àfrica